Πέμπτη, 12 Φεβρουαρίου 2015

Καμία συμφωνία στο Eurogroup - Πιέσεις για παράταση του προγράμματος

Μετά από τέσσερις ώρες ολοκληρώθηκε η έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες και αυτή την ώρα οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ετοιμάζουν ένα κοινό ανακοινωθέν σχετικά με το πώς θα συνεχιστεί το πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ελλάδας, καθώς η κυβέρνηση ζήτησε ριζικές αλλαγές. 
Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι δεν υπήρξε συμφωνία με τους εταίρους στο αποψινό Eurogroup. Τόνιζαν ότι η ελληνική πλευρά κατέστησε σαφές ότι δεν κάνει αποδεκτή οποιαδήποτε παράταση του μνημονίου. 
Η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, παρουσίασε στο συμβούλιο τα επιχειρήματά της για την αποτυχία των πολιτικών του μνημονίου και έθεσε το θέμα του δημόσιου χρέους αλλά και της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα.

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν με σκοπό να επιτευχθεί μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική αντιπροσωπεία δέχτηκε πιέσεις να συμφωνήσει σε μια παράταση του τρέχοντος προγράμματος. Σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, έχει δοθεί από τους εταίρους μια διορία μέχρι την Δευτέρα προκειμένου η κυβέρνηση να καταθέσει σχετικό αίτημα.
«Γελάω με αυτούς που ονειρεύονται κωλοτούμπες. Λίγη αναμονή», ήταν το σχόλιο που ανήρτησε στο Twitter λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού συμβουλίου, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παπάς.
Η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ έχει ήδη καθυστερήσει περίπου μία ώρα, καθώς υπάρχει δυστοκία στη διαμόρφωση του κειμένου του κοινού ανακοινωθέντος και κυρίως ως προς το σημείο που θα αναφέρεται στη χρονική παράταση του προγράμματος.
Όπως μεταδίδει πάντως το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο ευρωπαϊκές πηγές, το κοινό ανακοινωθέν θα αφήνει ανοιχτές τις πιθανότητες για μια συμφωνία στην επόμενη σύνοδο του Eurogroup, την ερχόμενη Δευτέρα.
Συγκεκριμένα, οι υπουργοί θα αναφέρονται στις ελπίδες τους για την επίτευξη μιας συμφωνίας στο προσεχές συμβούλιο, σύμφωνα με τις πηγές αυτές.


Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, o υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης παρουσίασε στους ευρωπαίους εταίρους ένα σχέδιο συμφωνίας που βασίζεται σε τέσσερις πυλώνες: Δημοσιονομική σταθερότητα, χρηματοοικονομική βιωσιμότητα, αναδιάρθρωση του χρέους και αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: