Δευτέρα, 16 Μαρτίου 2015

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της λιτότητας την Τετάρτη στη Φρανκφούρτη

Χιλιάδες άνθρωποι αναμένεται να συμμετάσχουν σε μια διαδήλωση που πρόκειται να γίνει την ερχόμενη Τετάρτη στη Φρανκφούρτη, για να καταγγείλουν τις πολιτικές λιτότητας για την επιβολή των οποίων θεωρούν συνυπεύθυνη την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί έξω από τα νέα κεντρικά γραφεία της ΕΚΤ, που εγκαινιάζονται την Τετάρτη.
Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα ακολουθήσει τις πρόσφατες διαδηλώσεις στην Κύπρο, όπου διεξήχθησαν οι εργασίες του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, κι αντανακλά τη δυσαρέσκεια για τον τρόπο που ενεργεί ο πανίσχυρος θεσμός, ο οποίος αποστασιοποιείται από τις συνεχιζόμενες πολιτικές διενέξεις στην ευρωζώνη.

«Ο κύριος λόγος της κινητοποίησης είναι ότι η ΕΚΤ είναι μέρος της τρόικας, κι η τρόικα είναι υπεύθυνη για τις πολιτικές λιτότητας που έσπρωξαν τόσους πολλούς στη φτώχεια» επισήμανε ο Ούλριχ Βίλκεν, ένας από τους οργανωτές της διαδήλωσης του κινήματος Blockupy, η οποία θα γίνει μπροστά στο νέο κτίριο της τράπεζας, το οποίο κόστισε 1,3 δισεκ. ευρώ.
Η ΕΚΤ διαθέτει πολλούς τρόπους να επηρεάζει τη λήψη πολιτικών αποφάσεων, καθώς για παράδειγμα χορηγεί χρηματοδότηση στις τράπεζες χωρών που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.
Ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γιάνης Βαρουφάκης επέκρινε πρόσφατα την πολιτική της ΕΚΤ έναντι της Αθήνας, λέγοντας ότι προκαλεί «ασφυξία» στην ελληνική κυβέρνηση, κάτι το οποίο επίσης καταγγέλλουν οι διοργανωτές της κινητοποίησης.
«Δεν έχουν εκλεγεί δημοκρατικά, αλλά πιέζουν συνεχώς τις κυβερνήσεις για να λαμβάνουν αποφάσεις» τόνισε ο Βίλκεν, αναφερόμενος στα μέλη του ΔΣ της ΕΚΤ. «Το είδαμε ξανά αυτό στον τρόπο με τον οποίο έκαναν πολύ πιο σκληρούς τους όρους προκειμένου η Ελλάδα να αντλεί χρηματοδότηση μετά τις εκλογές» ανέφερε.
Οι διοργανωτές αναμένουν ότι περίπου 3.000 άνθρωποι θα μεταβούν στη Φρανκφούρτη από άλλες χώρες για να συμμετάσχουν στη διαδήλωση, ενώ υπολογίζουν ακόμη ότι θα κινητοποιηθούν 7.000 άνθρωποι στη Γερμανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: